Skip to main content

podsumowanie spotkania „Zapytaj o co chcesz” i nagranie

• June 16, 2026
  • 1 comment
  • 43 views

Tomasz.Magda
Forum|alt.badge.img

Mamy pierwsze wirtualne spotkanie za sobą. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział i zaangażowanie oraz całą serię mięsistych pytań. Jak na ciągle niewielką liczebność grupy VUG Poland było nas nadspodziewanie dużo, tym bardziej doceniamy!

Wiem, że kilku osobom nie udało się dotrzeć, więc specjalnie dla nich mamy nagranie: https://www.youtube.com/watch?v=sitnSeV-wj0

​Mariusz Rybusiński pokazał na żywo betę Veeam Backup & Replication wersji 13.1, w której już widać sporo ciekawych zmian (zaczyna się od 15 min 30 sec spotkania).

Planujemy już kolejne spotkania, a niedługo zaprosimy Was na VeeamON 2026 do Warszawy, gdzie VUG Poland będzie miał interesujące stoisko 😉

1 comment

Tomasz.Magda
Forum|alt.badge.img
  • Author
  • Veeam Vanguard
  • June 29, 2026

Cześć,

Obiecałem, że puszczę dalej pytania, które padły w trakcie naszego wirtualnego spotkania i pozostały bez odpowiedzi. Chwile to trwało, ale czekałem na dobrą okazję, którą było spotkanie June Veeam100 Exclusive Session dot. V13.1 z inżynierami wewnętrznego Zespołu zarządzania produktem Veeam.

Od razu spolier, nie wszyscy będą zadowoleni 😐

1. [Pytanie Adama] Czy w wersji 13.1 lub w późniejszej przewidziane są usprawnienia RMAN Plugin dla środowisk Oracle RAC i Data Guard. Chodzi o automatyczną obsługę switchover/failover oraz backupy wykonywane ze standby zamiast z primary?

Nie są planowane żadne zmiany w tym roku. Myślę, że wskazanie vendora, który to potrafi byłoby pewnie zachętą do uwzględnienia tego na mapie drogowej Veeam.

1. [Pytanie Łukasza] Czy przetestowaliście dostęp do Veeam Vault przy HA VBR? Wcześniej było tak, że Vault był przypisany do danego konkretnego VBR, a nie było wiadomo jak to się zachowa przy przełączeniu VBR w trybie HA.

Powinno działać o resolving DNS obu hostów klastra odpowiada pod tą samą nazwą. Niestety ani zespół Veeam, ani nikt na grupie tego scenariusza nigdy nie testował. Więc, jeżeli zrobisz taki test, będzie prawdopodobnie będziesz pierwszy na planecie! 🙃

1. [Pytania Mateusza] Czy 13.1 pozwoli zmienić port 443 używany przez VBR setup/Web/API, jeśli jest zajęty przez IIS, Hyper-V Replica, Windows Admin Center, WinRM albo inną aplikację?

Tak, w v13.1 można zmienić port 443. Przy okazji dodam od siebie, choć to lekko odstaje od pytania, że Veeam redukuje zakres wymaganych portów, poczynając od wersji 13.x i to będzie postępować z każdą kolejną wersją.

1. Czy/kiedy VSA (Veeam Software Appliance) będzie mogło pełnić rolę Service Provider'a w konsoli VCC/VSPC?

Jest to na roadmapie jest, ale nie wiadomo, czy pojawi się pod koniec 2026, czy raczej w pierwszym kwartale 2027. Wielu dostawców usług na to czeka (dla niezorientowanych chodzi o Veeam Cloud Connect).

1. Kiedy będzie pełne wsparcie narzędzia do migracji „Restore-grade configuration" z Windows VBR na VSA?

Zalecana ścieżka migracji to: VBR 13.0.2 (Winsows) do VSA 13.1. (jedyna oficjalna i można do niej zakładać zgłoszenia w supportcie). UWAGA, nie działa w drugą stronę! Wklejam link z bazy wiedzy, a także z community:

https://www.veeam.com/kb4800

https://community.veeam.com/blogs-and-podcasts-57/lab-migrating-my-lab-v13-veeam-backup-server-from-windows-to-linux-vsa-13154

Jeżeli jakieś pytanie przeoczyłem, dodajcie proszę w komentarzu. Dzięki! 😎

Miłego tygodnia!