Veeam Backup and Replication 12.2'nin son sürümü, oyunun kurallarını değiştiren bir özellik getiriyor: MongoDB desteği. Bu yeni yetenek, BT yöneticilerinin MongoDB veritabanları için yedekleme ve geri yüklemeleri nasıl ele aldıklarını kökten değiştirecek ve gelişmiş esneklik ve güvenilirlik sağlayacak. Veeam 12.2'deki yerel destek, yalnızca temeldeki Linux işletim sistemini (Linux aracısı aracılığıyla) değil, aynı zamanda MongoDB'yi de yedeklediğiniz anlamına gelir. Geri yüklemeler, bu tür yedeklemeler için genellikle olduğu gibi "Veeam Explorer" aracılığıyla yönetilebilir.
MongoDB ne işe yarar?
Veeam'in yeni desteğinin ayrıntılarına dalmadan önce, verileri esnek, JSON benzeri belgelerde depolayan NoSQL, belge tabanlı bir veritabanı yönetim sistemi olan MongoDB'yi anlamak için bir dakikanızı ayırın. Geleneksel ilişkisel veritabanlarının aksine, MongoDB tablolar ve satırlar kullanmaz ve bu da onu büyük miktarda yapılandırılmamış veriyi işlemek için ideal hale getirir. VM'ler, SaaS, PaaS ve Kubernetes dahil olmak üzere çeşitli platformlarda yaygın olarak kullanılır.
Güçlü Yedekleme Çözümlerine İhtiyaç
MongoDB'nin giderek daha fazla benimsenmesiyle birlikte, sağlam yedekleme çözümlerine olan ihtiyaç hiç bu kadar kritik olmamıştı. Veri kaybı, operasyonel kesintilerden finansal kayıplara kadar ciddi sonuçlara yol açabilir. Geleneksel yedekleme yöntemleri, MongoDB'nin benzersiz gereksinimlerini karşılamak için yeterli olmayabilir ve bu da özel çözümler gerektirir.
Veeam Backup and Replication 12.2: İş yüklerinizi Güvene Alın
Veeam Backup and Replication 12.2, MongoDB desteğiyle bu zorlukları doğrudan ele alıyor.
- Bu yeni özellik, BT yöneticilerinin MongoDB replika kümeleri içindeki ana bilgisayarların görüntü düzeyinde yedeklerini oluşturmasına olanak tanıyarak kapsamlı veri koruması sağlar.
- Linux için Veeam Agent tarafından desteklenen bu çözüm, MongoDB iş yüklerini yedeklemek için sorunsuz ve etkili bir yol sunar.
Çözüm Mimarisi
MongoDB replika kümesini (aynı veri kümesini koruyan bir grup örnek) ilk kez yeniden taradığınızda, Veeam Backup & Replication, MongoDB birincil daemon işlemi (mongod) algılanan her bilgisayara aşağıdaki Veeam bileşenlerini dağıtır:
Veeam Transport Service, Veeam Backup & Replication ile MongoDB'li bilgisayarda çalışan Veeam bileşenleri arasındaki bağlantıdan sorumlu bir hizmettir.
Veeam Mongo Agent, bilgisayardan veritabanı hiyerarşisi hakkında bilgi toplayan, yedekleme işlemleri için mongo daemon ile iletişim kuran bir bileşendir.
Linux için Veeam Agent, birimleri MongoDB verileriyle yedekleyen ve yedeği hedef depoya gönderen bir bileşendir.
Veeam Agent for Linux aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
- Veeam Agent for Linux Service, Veeam Agent'taki tüm görevleri ve kaynakları yönetmekten sorumlu bir hizmettir. Veeamservice bileşeni, ürün kurulumu sırasında Linux işletim sisteminde bir daemon olarak kaydedilir. Hizmet, işletim sistemini başlattığınızda otomatik olarak başlatılır ve arka planda çalışır.
- Veeam Agent for Linux İş Yöneticisi, Veeam Agent for Linux Hizmeti tarafından her yedekleme politikası oturumu için başlatılan bir işlemdir.
- Veeam Agent for Linux Hizmeti ve Veeam Agent for Linux İş Yöneticisi ile iletişim kuran Veeam Agent. Veeam Agent, her türlü veri aktarım işlemini gerçekleştirmek için Veeam Agent for Linux İş Yöneticisi tarafından başlatılır: yedekleme sırasında yedeklenen birimden yedekleme konumuna, geri yükleme sırasında yedekleme konumundan hedef birime veri kopyalama, veri sıkıştırma vb.
- Veeam Agent for Linux Sürücüsü, Linux işletim sisteminde birim anlık görüntüleri oluşturmak ve değiştirilen veri bloklarını izlemek için kullanılan bir Veeam sürücüsüdür (Linux çekirdek modülü).
- Yapılandırma verilerini depolamak için Veeam Agent, SQLite veritabanı motorunu kullanır. SQLite'ın yüklenmesi için yalnızca birkaç dosya gerekir ve bir Linux işletim sisteminde çalışması için çok az kaynak tüketir.
MongoDB Yedeklemesi için Gereksinimler:
- MongoDB 7.0, MongoDB 6.0 veya MongoDB 5.0.
- Veritabanı sunucusu için yalnızca 64 bit işletim sistemi sürümleri desteklenmektedir: Debian 9 veya üzeri, RHEL 6.2 veya üzeri, CentOS 6.2 veya üzeri, Oracle Linux 6.2 veya üzeri, Rocky 8.0 veya üzeri, Alma 8.0 veya üzeri, SLES 12 SP4 – SP5, SLES 15 SP1 – SP5, Ubuntu 16.04 veya üzeri.